Turning Torso - Familjen Boris Finnäs

Go to content

Turning Torso

Allmän infoNågra Fakta om Turning Torso

HSB Turning Torso kommer att bli 190 meter högt. Konstruktionen bygger på nio kuber med fem våningsplan i varje. Mellanvåningarna medräknade blir det totalt 54 våningar. Varje våningsplan har omkring 400 m² boyta. Det blir 147 lägenheter från kub tre till kub nio.

Varje våningsplan består i princip av en kvadratisk del kring kärnan, samt en triangulär del som delvis bärs upp av ett utvändigt stålbärverk. Hela konstruktionen vrider sig 90 grader på sin väg upp.

Arkitekten
Santiago Calatrava är konstnär, skulptör och ingenjör. Han är verksam i Zürich, Paris, New York och Valencia. Han inspireras av naturliga rörelser hos djur och människor. HSB Turning Torso föreställer en människokropp i en vändande rörelse. Bland hans kända verk finns broar, järnvägsstationer, kommunikationstorn och flygledartorn.

Lokal samarbetspartner i Sverige är Samark Arkitektur & design AB verksamma i Malmö och Stockholm. De ansvarar fullt ut för husets hela interiörprojektering, planlösningar och materialval.

Viktiga datum
Första spadtaget 14 februari 2001
Byggstart juni 2001
Grunden göts mars 2002
Fundamentet färdigt augusti 2002
Beräknad inflyttning november 2005

Platsen
HSB Turning Torsos läge i staden är unikt - Västra hamnen, ett område vid havet med promenadavstånd både till stadens centrum och till badstranden. Västra Hamnen omvandlas steg för steg till en ny, komplett stadsdel för boende, arbete och studier.

Total lägenhetsyta
Den totala lägenhetsytan omfattar ca 13 500 m² och lägenheterna är belägna från den tredje till den nionde kuben.

Total kontorsyta
Den totala kontorsytan omfattar ca 4 000 m² och är belägen i de två nedersta kuberna. Kontorsdelen kommer att få egen entrédel med all tänkbar komfort för såväl värme-, kyl- och IT-funktion.

Övernattningsrum
Tre övernattningsrum med dusch och wc kommer att finnas på 43:e vån.

Bastu
Två bastuavdelningar kommer att finnas på 43:e vån.

Motion
Ett gym kommer att finnas på 43:e vån.

Utsiktsrum
Ett stort utsiktsrum med plats för 20 personer kommer att finnas på 43:e och 49:e våningen. (mellan 8:e och 9:e kuben och mellan 7:e och 8:e kuben)

Festvåning
På 7:e våningen med plats för upp till 30 personer.

Vinkällare
Du får tillgång till en egen plats i husets stora vinkällare.

Kontorsmoduler
På 1:a våningen finns 8 st fullt utrustade kontorsmoduler som de boende kan utnyttja.

Hissar
I kärnan placeras tre höghastighetshissar. Kontorsdelen har två separata hissar som också placeras inne i kärnan.

Trappor
Utöver hissarna finns en trappa ända upp till översta våningsplanet.

Fönster
Alla rum har öppningsbara och säkerhetsspärrade fönster. Utvändig fönsterputsning ingår i driftskostnaderna.

Individuell mätning
Fastigheten kommer att förses med fjärrvärme och fjärrkyla. Lägenheterna förses med individuell förbrukningsmätning med separata mätare för tappvarmvatten, värme och el i varje lägenhet.

Reception/Concièrge
HSB Turning Torso har en reception som är bemannad med concièrger dygnet runt. Concièrgen svarar för en rad tjänster som underlättar tillvaron för de boende i HSB Turning Torso.

Parkering
Möjlighet att hyra parkeringsplatser i separat parkeringshus på granntomten. Parkeringsplatsen kan enkelt nås via en inomhuskulvert.

Lägenhetsförråd
I parkeringshuset finns lägenhetsförråd.

Inflyttning
November 2005.

Säkerhet
Brandsäkerheten är mycket hög. Hela HSB Turning Torso är helsprinklat, dvs. det finns brandsprinklersystem i varje utrymme. Systemets vattenförsörjning är dessutom dubblerat och har egen nödströmförsörjning.

En av hissarna är specialbyggd för att att användas både av insatspersonal och för ev. evakuering. Säkerhetsfrågorna har varit med redan från början, och vi har gjort en grundlig riskanalys. För HSB Turning Torso ska ha högsta säkerhetsnivå, så att du och alla andra boende ska vara helt trygga.

Närservice
Malmö högskola, en privat grundskola, ett par restauranger och caféer finns i området. I den fortsatta bebyggelsen kommer det att finnas bra lokaler för butiker av olika slag. Diskussion förs också om att eventuellt bygga en kommunal förskola samt låg/mellanstadieskola för 500 barn. Busshållsplats finns direkt utanför HSB Turning Torso.

Öresundsregionen
Dynamiskt näringsliv med många nyetableringar både på svenska och danska sidan. Välrenommerade universitet och högskolor, med expansiva forskningsbyar. Goda kommunikationer med flyg, tåg och bil. Stort utbud av kultur, natur och rekreation.

Informationsplats
I anslutning till byggplatsen finns en informationsplats om HSB Turning Torso, med bland annat information och bilder på kök och badrum.

Miljöstandard
HSB Turning Torso konstrueras och utformas för att hålla en mycket hög miljöstandard och påverka miljön så lite som möjligt, både i stort och smått.

Medikamentgatan 30, 43442 Kungsbacka, Sverige
Back to content